Werk verandert. En steeds sneller. Nog even en dat leger robots staat al op de werkvloer om ons werk over te nemen. Het werk dat we van plan waren tot ons 67e te blijven doen. De vergaande automatisering en robotisering heeft dus grote gevolgen voor de arbeidsmarkt. Sterker nog de arbeidsmarkt van vandaag is er morgen niet meer. Maar dat weten we. Toch? Waar we nu naar zoeken is het antwoord op de vraag ‘hoe blijven we bij?’

Bij blijven dus. Om zoals het in vakjargon heet regie op eigen loopbaan te hebben – en zo werk te hebben en houden dat bij je past. Maar hoe doe je dat? Misschien kunnen we wel iets leren van de letterlijke zin van bijblijven. Want in een bijenkorf (hive) staat ontwikkeling centraal. Iedere bij begint namelijk als schoonmaakster om vervolgens door te groeien naar de functie van voedster en daarna naar bewaakster. Na al deze ervaring in leren en werken, is het vervolgens tijd voor de ultieme stap; het uitvliegen om buiten aan de slag te gaan als haalbij.

Deze pure en natuurlijke vorm van duurzame inzetbaarheid is misschien niet direct door te vertalen naar de menselijke praktijk. Want laten we eerlijk zijn; los van de externe ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, staat de manier waarop we nu leren onder druk. Het is vaak aanbodgericht en niet onafhankelijk. Het bij- of omscholen wordt namelijk altijd gefinancierd door een werkgever of een uitkeringsinstantie. Echt onafhankelijk advies zonder een eigen persoonlijk scholingsbudget is er dus niet. Daarnaast sluit het leren van vandaag niet goed aan bij de vraag van het bedrijfsleven en is het in veel gevallen niet toegankelijk voor lager opgeleiden. En tja, de manier waarop we leren is eigenlijk ook wel een tikkeltje ouderwets. Want waar onze kinderen nu nog Franse zinnetjes leren vanaf papier, ‘lopen’ onze kleinkinderen straks met een speciale bril virtueel rond in Parijs. Daar hebben ze interactie met virtuele Fransen waar ze alleen naar het volgende level gaan als ze dat ene Franse zinnetje perfect uitspreken. Dan combineren we ervaren, leren en gamen. De praktijk heeft al bewezen dat leren zo een stuk sneller en beter gaat. Dat klinkt ver weg maar is dat wel zo ver weg?

bg-bus

OK. Afwachten wat deze ontwikkelingen allemaal precies gaan betekenen is geen optie. We willen in Nederland toch niet achterop raken op het gebied van arbeidsmarkt en economie? Erover blijven praten brengt ons ook niet verder. Die grote transitie in leren en werken staat letterlijk voor de deur. Wij zien dat! En het kersverse kabinet ziet het gelukkig ook. Want in het regeerakkoord lezen we het volgende.

Om er voor te zorgen dat iedereen zich na het afstuderen kan blijven ontwikkelen, heeft het kabinet de inzet om de fiscale aftrekpost voor scholingskosten te vervangen door een individuele leerrekening voor alle Nederlanders die een startkwalificatie hebben gehaald. Het kabinet roept sociale partners in het Regeerakkoord op om (niet vrijblijvende) afspraken te maken over leeftijdsbewust personeelsbeleid, met aandacht voor scholing, intersectorale mobiliteit, zicht op minder belastend werk en de nut en noodzaak van specifieke voorzieningen voor ouderen in cao’s.

Het kabinet roept dus op om ons klaar te stomen voor al die veranderingen. Om ervoor te zorgen dat de werknemer de werkgever van de toekomst is. Dat de bouwvakker, de schoonmaker, de zorgmedewerker en de logistiek medewerker straks de regie heeft – en blijft houden en de robot bedient in plaats van door de robot vervangen te worden.

Om mensen echt klaar te stomen voor al deze veranderingen, moeten we dus nu actie ondernemen. Het vraagt om een community waar leren en bij blijven leuk, vernieuwend en onafhankelijk is.

bg-people-kas

Die plek is er sinds 21 november: H!VE – hét platform waar alles om jou draait, je 24/7 online via de allernieuwste technieken bij kunt blijven, maar waar je ook persoonlijk geholpen kunt worden. Want bij H!VE doen we het samen. Ervaren job coaches, mede-Hivers en ex-Hivers staan klaar om jou te helpen.

Welkom bij het nieuwe leren. Doe je mee?

Meer informatie? Neem contact op met Jeannet: